Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Versie: 9 APRIL 2025

Identiteit

Artikel 1

Huisraad

BTW: BE0774.916.568

Bereikbaarheid:

E-mail: info@huisraad.org
Website: ww.huisraad.org

Definities

Artikel 2

Voor de toepassing van deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

de opdrachtnemer – (hierna genoemd Huisraad): eenmanszaak die handelt onder de commerciële naam Huisraad, met zetel te 2140 Borgerhout, en ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder ondernemingsnummer 0774.916.568.

de opdrachtgever: elke natuurlijke persoon of rechtspersoon dewelke aan Huisraad opdracht heeft gegeven tot het leveren van diensten en/of werkzaamheden.

de opdracht: de overeenkomst(en) tot het leveren van diensten en/of werkzaamheden tussen opdrachtgever en Huisraad.

de vergoeding: de vergoeding waarop Huisraad recht op heeft voor de opdrachten dewelke door de opdrachtgever werden gegeven.

Toepasselijkheid

Artikel 3

  1. Deze algemene voorwaarden beheersen de contractuele relatie tussen de opdrachtgever die zich beroept op de door Huisraad aangeboden diensten, in eigen naam of voor rekening van derden, zowel voor professionele als privédoeleinden. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke opdracht die bij Huisraad wordt geplaatst, ongeacht of het rechtstreeks via de website gebeurt, per e-mail, per telefoon, dan wel via een andere manier die desgevallend door Huisraad of een partner van Huisraad ter beschikking wordt gesteld. Deze algemene voorwaarden zijn ook van toepassing op elke aanbieding, offerte, overeenkomst tussen de opdrachtgever en Huisraad. De laatste versie van deze algemene voorwaarden kan steeds worden geraadpleegd op de website van Huisraad.

  2. De algemene voorwaarden van de opdrachtgever zullen geen toepassing vinden. De opdracht en de onderhavige algemene voorwaarden treden in de plaats van eventuele eerdere afspraken of eerder aangegane opdrachten tussen opdrachtgever en Huisraad.

  3. De opdrachtgever wordt geacht onderhavige algemene voorwaarden te aanvaarden door het enkele feit van zijn opdracht. Het vastleggen van een uitvoeringsdatum samen met de opdrachtgever en/of contactpersoon van deze is een gelijkstelling als het plaatsen van een opdracht.

  4. Voor zover onderhavige algemene voorwaarden ook zijn opgemaakt in een andere taal dan de Nederlandse, is de Nederlandstalige tekst bij verschillen steeds beslissend.

  5. Bij sommige diensten bevat de opdracht ook bijzondere voorwaarden. Deze bijzondere voorwaarden gelden als aanvulling op onderhavige algemene voorwaarden. In geval van tegenstrijdigheid hebben de bijzondere voorwaarden voorrang op de algemene voorwaarden.

  6. Indien Huisraad niet steeds de strikte naleving van deze voorwaarden verlangt, betekent dit niet dat de bepalingen daarvan niet van toepassing zijn. Huisraad zal in dergelijk geval ook het recht behouden in andere gevallen wel de strikte naleving van deze voorwaarden te verlangen.

Algemene bepalingen

Artikel 4

  1. De door Huisraad aangeboden diensten worden uitsluitend op het Belgische grondgebied gepresteerd. Huisraad kan de bestelling van de opdrachtgever uitsluitend aanvaarden indien het adres van de plaats van uitvoering binnen het actieve werkgebied van Huisraad valt. Het actieve werkgebied kan worden bekomen bij het plaatsen van de opdracht en kan verschillen per type dienst.

  2. De volledige dienstverlening gebeurt in de Nederlandse taal. Huisraad kan bijkomende kosten aanrekenen indien de opdrachtgever het gebruik in een andere taal vereist. De opdrachtgever zal het feit dat hij de Nederlandse taal niet voldoende beheerst, niet kunnen inroepen om de niet-toepasselijkheid van één of meerdere voorwaarden in te roepen.

  3. De volledige dienstverlening gebeurt digitaal. Dit wil zeggen dat alle correspondentie en levering van de verslagen, attesten, certificaten, foto- en videomateriaal uitsluitend digitaal worden overgemaakt aan de opdrachtgever. Indien de opdrachtgever dit alsnog op papier en/of per post wenst te ontvangen, kunnen hiervoor extra print-, verzend- en administratiekosten worden aangerekend.

  4. De opdrachtgever bestelt de door Huisraad verleende diensten steeds in zijn eigen naam en voor zijn eigen rekening en kan zich niet beroepen op uitzonderingen (in rechte of in feite) die samenhangen met een mandaat of een volmacht die door één of meerdere derden zijn toegekend, om de uitvoering van zijn verplichtingen tegenover Huisraad uit te stellen, op te schorten of stop te zetten. Een uitzondering hierop geldt voor vastgoedprofessionals met een periodieke samenwerking met Huisraad, zoals bepaald in artikel 12.

Offertes en aanbiedingen

Artikel 5

  1. Het meedelen van een louter indicatieve eerste prijsopgave of van een soortgelijke mededeling, ongeacht de benaming ervan, verplicht Huisraad niet tot het sluiten van een overeenkomst met de mogelijke opdrachtgever. Huisraad kan niet gehouden worden aan zijn aanbieding of offerte indien de opdrachtgever redelijkerwijze kan of moet vermoeden dat deze aanbieding of offerte, dan wel een onderdeel ervan, een kennelijke vergissing of verschrijving bevat.

  2. De in een offerte of aanbieding vermelde prijzen zijn exclusief BTW en andere heffingen, en exclusief alle in het kader van de uitvoering te maken kosten (zoals onder meer reis-, print-, verzend- en administratiekosten), tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven.

Uitvoeringsmodaliteiten van de opdracht

Artikel 6

  1. De voorstelling van de door Huisraad aangeboden diensten binden Huisraad niet en vormen geen aanbod in de burgerrechtelijke zin van het woord. Bijgevolg volstaat het niet om een reservatiedocument van Huisraad in te vullen om een contract af te sluiten dat op dergelijke diensten betrekking heeft.

  2. Huisraad behoudt zich het recht voor om, voor de kwaliteit van de dienstverlening, bijkomende inlichtingen te vragen en - bij afwezigheid daarvan - de uitvoering van de bestelling te weigeren.

  3. Huisraad behoudt zich het recht voor om bepaalde prestaties aan derden, aangestelden of agenten toe te vertrouwen, binnen de beperkingen die toegelaten zijn door de wettelijke bepalingen en door de regels inzake erkenning of accreditatie.

  4. De uitvoeringsdatum van de door Huisraad aangeboden dienst wordt per e-mail of per telefoon aan de opdrachtgever meegedeeld.

  5. De uitvoering van de opdracht is niet onderworpen aan een bindende uitvoeringstermijn tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders vooraf overeengekomen tussen opdrachtgever en Huisraad. De redelijke termijn van uitvoering van de opdracht kan afhankelijk zijn van allerlei factoren zoals de tijdigheid en kwaliteit van de informatie verstrekt door de opdrachtgever, de medewerking van derden, een ongeval, een technische storing, ziekte, het weer of andere omstandigheden waarop de opdrachtgever geen invloed kan uitoefenen. Zelfs indien er een bindende uitvoeringstermijn zou worden overeengekomen, gelden bovenvermelde omstandigheden en gelijkaardige omstandigheden als redenen waardoor de uitvoeringstermijn of redelijke termijn zal worden geschorst / verlengd.

  6. De opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens waarover Huisraad de beschikking heeft gevraagd, dan wel deze waarvan hij kan of moet aannemen dat Huisraad hierover dient te beschikken, tijdig en volledig aan Huisraad worden medegedeeld. De opdrachtgever garandeert dat de door hem aan Huisraad verstrekte gegevens volledig en juist zijn. Indien Huisraad van deze gegevens uitgaat in de uitvoering van de opdracht, is hij hiervoor niet aansprakelijk te stellen, behoudens in geval van bewezen bedrog. Om de door Huisraad aangeboden diensten in de beste omstandigheden te kunnen uitvoeren, moet de opdrachtgever, al naargelang de aard van die diensten, de gegevens, de documenten, software, systemen die nodig zijn voor de goede uitvoering van de door Huisraad uit te voeren dienst voorafgaandelijk het plaatsbezoek ter beschikking te stellen van Huisraad.

  7. De uitvoering van de door Huisraad verleende diensten heeft enkel en alleen betrekking op de zichtbare en bereikbare elementen van de te controleren toestellen, uitrustingen, installaties, terreinen of gebouwen.

  8. Bij de opdracht betreffende een onroerend goed wordt de aanduiding of een gebruik van de oppervlakte of enige andere maat door Huisraad slechts als indicatie gegeven, zonder de exactheid hiervan te garanderen. Huisraad zal wel de nodige inspanningen leveren teneinde een zo getrouw mogelijke weergave van de werkelijkheid te leveren.

Annulatie of wijziging van een opdracht

Artikel 7

  1. De opdrachtgever kan de opdracht of de vastgelegde uitvoeringsdatum kosteloos wijzigen of annuleren, mits dit minimaal twee volledige werkdagen voor de geplande uitvoeringsdatum gebeurt. Bij wijziging of annulatie binnen de 2 werkdagen voor de geplande uitvoeringsdatum of wanneer er geen toegang wordt verleend of kan worden verleend (bijvoorbeeld door afwezigheid, het ontbreken van een sleutel, of andere omstandigheden buiten de controle van Huisraad), wordt de volledige kostprijs van de opdracht in rekening gebracht en dit met een minimum van 75 EUR. Een wijziging of annulering van de opdracht of de vastgelegde uitvoeringsdatum is niet mogelijk tijdens het weekend (vrijdag vanaf 15:30 u) indien uitvoering op maandag of dinsdag gepland staat, op feestdagen of tijdens de jaarlijkse of periodieke vakanties. Bij overmacht kan de opdrachtgever contact opnemen met Huisraad om een alternatieve regeling te bespreken, zonder garantie op kwijtschelding van kosten.

  2. Huisraad voert foto- en videodiensten uit ongeacht de weersomstandigheden en garandeert een kwalitatieve weergave binnen de mogelijkheden van de situatie. Enkel Huisraad heeft de bevoegdheid om te beslissen of de uitvoering van de opdracht door weersomstandigheden fysiek onmogelijk is (bijvoorbeeld bij extreme storm of overstroming). In dat geval kan Huisraad de opdracht annuleren of wijzigen. Een geplande opdracht kan niet door de opdrachtgever worden geannuleerd of gewijzigd vanwege weersomstandigheden.

Prijs en facturatie

Artikel 8

  1. Alle opgegeven prijzen zijn in euro en exclusief BTW en andere heffingen, evenals exclusief kosten te maken in de uitvoering van de opdracht, zoals onder meer reis-, print-, verzend- en administratiekosten. Verplaatsingskosten voor het ophalen en terugbrengen van sleutels zijn in de prijs inbegrepen voor afstanden binnen een straal van 3 kilometer (in vogelvlucht) vanaf de locatie waar de uitvoering dient plaats te vinden. Voor extra verplaatsingskosten in het kader van ophalen van een sleutel kan een tarief van 65 EUR per uur worden aangerekend.

  2. Huisraad behoudt zich het recht voor om een voorschot op betaling, zowel gedeeltelijk als volledig, te eisen alvorens de uitvoering van de opdracht te starten.

  3. Huisraad behoudt zich het recht voor om de vermelde prijzen op elk moment aan te passen. De prijs die geldt op het moment van het plaatsen van de bestelling is de prijs die van toepassing is voor de overeengekomen diensten.

  4. De prestaties en de nodige kosten kunnen, om welke reden dan ook, groter zijn dan voorzien was, bijvoorbeeld bij aanvullende onderzoeken die, in afwijking van het vastgelegde programma of indien de opdrachtgever onvolledige of onjuiste inlichtingen had verstrekt, noodzakelijk zouden worden op basis van de vaststellingen die tijdens de uitvoering van de prestaties ter plaatse zijn gedaan. In dergelijke gevallen zullen de bijkomende kosten altijd eerst aan de opdrachtgever worden gemeld en goedgekeurd voordat ze in rekening worden gebracht.

  5. De opdrachtgever kan op ieder verzoek de laatste prijslijst bekomen via e-mail en wordt geacht de prijs van zijn opdracht te kennen door het enkele feit van zijn opdracht.

Betalingsvoorwaarden

Artikel 9

  1. De opdrachtgever dient de prijs en de overige verschuldigde bedragen aan Huisraad te betalen binnen de termijn vermeld op de factuur en nooit langer dan 30 dagen na factuurdatum. De factuur moet uitsluitend en persoonlijk aan Huisraad betaald worden met de correcte gestructureerde mededeling dewelke is vermeld op de factuur. Bijgevolg kan het nooit zo zijn dat Huisraad de betaling bij derden moet opvragen.

  2. De vergoeding is steeds verschuldigd op datum van het plaatsbezoek. Ook indien de levering nog niet heeft plaatsgevonden.

  3. Huisraad mag zonder opgave van motief de beschikbaarheid van sommige betalingswijzen uitstellen, opschorten of beperken.

  4. De opdrachtgever mag zijn betalingen niet inhouden, om welke reden dan ook. Indien er problemen zouden zijn met de uitvoering van de opdracht dient hij een vordering in rechte te stellen. Elke weigering om te betalen, om welke reden dan ook, moet uiterlijk binnen de 8 dagen na factuurdatum aan Huisraad, per schrijven (aangetekende brief of e-mail) worden meegedeeld. Indien de betaling ter plaatse is voorzien, moet de weigering of onmogelijkheid om te betalen uiterlijk vóór de aanvang van de te verlenen diensten aan de medewerker ter plaatse meegedeeld worden.

  5. Bij achterstallige betalingen behoudt Huisraad zich het recht voor om haar prestaties zonder aanmaning op te schorten en deze, behoudens andersluidend bericht van de opdrachtgever, te hervatten zodra de betaling in orde is.

  6. In geval van gehele of gedeeltelijke niet-betaling van een factuur op de vervaldag, stuurt Huisraad de klant minstens één gratis herinnering per e-mail of per brief.

    In het geval dat de klant een consument is, gelden volgende voorwaarden in het kader van de wet van 4 mei “houdende invoeging van boek XIX "Schulden van de consument" in het Wetboek van economisch recht”.:

    • Voor zover de klant, dan wel Huisraad, de andere partij enig bedrag verschuldigd is op de vervaldag en na het verzenden van de gratis herinnering, is van rechtswege een forfaitair schadebeding verschuldigd waarvan het bedrag is vastgelegd op:

    • 20 EUR als het verschuldigde saldo lager dan of gelijk aan 150 EUR is;

    • 30 EUR vermeerderd met 10 % van het verschuldigde bedrag op de schijf tussen 150,01 en 500 EUR als het verschuldigde saldo tussen 150,01 en 500 EUR is;

    • 65 EUR vermeerderd met 5 % van het verschuldigde bedrag op de schijf boven 500 EUR met een maximum van 2000 EUR als het verschuldigde saldo hoger dan 500 EUR is.

    • Bijkomend is de klant, dan wel Huisraad, bij niet- of laattijdige betaling een nalatigheidsintrest verschuldigd. Deze verwijlintresten, conform de toepasselijke wettelijke rentevoet voor betalingsachterstand bij handelstransacties, worden berekend op de openstaande som en dit vanaf de vervaldatum van de gratis herinnering.

    • De hierboven vermelde bedragen zijn bestemd om enerzijds de verwijlintresten van de schuld en anderzijds alle kosten van de minnelijke invordering van de onbetaalde schuld te dekken.

    In het geval dat de klant een handelaar is, gelden volgende voorwaarden:

    • In geval van gehele of gedeeltelijke niet-betaling van een factuur op de vervaldag, is de opdrachtgever van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling, een verwijlintrest van 1% per maand verschuldigd, en dit voor elke reeds begonnen maand.

    • Bovendien is de opdrachtgever in geval van blijvende niet betaling van een factuur na een termijn van zeven (7) dagen na de vervaldag van de factuur, van rechtswege een forfaitaire schadevergoeding verschuldigd ten belope van 10% van het onbetaalde factuurbedrag met een minimum van 125,00 EUR, onverminderd het recht van Huisraad om een hogere schadevergoeding te vorderen mits bewijs van hogere werkelijk geleden schade.

    Er kan vanaf de tweede aanmaning een aanmaningsvergoeding van 7,5 EUR worden aangerekend per verzonden aanmaningsbrief. Alle gerechtelijke (voor zover wettelijk toegelaten) en buitengerechtelijke invorderingskosten zijn ten laste van de opdrachtgever.

    Bij niet-betaling op de vervaldag is Huisraad tevens gerechtigd om de verdere uitvoering van de overige door de opdrachtgever bij Huisraad bestelde diensten op te schorten tot gehele betaling van de factuur en worden alle andere nog niet vervallen schuldvorderingen op de opdrachtgever van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling opeisbaar.

  7. Schuldvergelijking door de opdrachtgever wordt uitdrukkelijk uitgesloten. Betalingen worden eerst aangerekend op de verschuldigde kosten, daarna op de intresten en vervolgens op de hoofdsom van de oudste nog openstaande factuur.

  8. Elke wijziging van de situatie van de opdrachtgever, zoals de verkoop of de inbreng van het volledige of gedeeltelijke vermogen, overlijden, handelingsonbekwaamheid, betalingsmoeilijkheden of staking van betalingen, vereffening van de goederen, gerechtelijke regeling, voorlopige opschorting van vervolgingen, concordaat, faillissement of enige andere gelijkaardige procedure, de ontbinding of de verandering van rechtsvorm, zelfs na de gedeeltelijke uitvoering van de contracten of van de bestellingen, leidt tot de toepassing van dezelfde maatregelen als diegene die hierboven zijn voorzien voor niet-betaling.

Eigendomsoverdracht en levering

Artikel 10

  1. In afwijking van artikel 1583 van het Burgerlijk Wetboek, blijven de verslagen, attesten, certificaten, foto- en videomateriaal de uitsluitende eigendom van Huisraad totdat de factuur volledig betaald is. Ondanks dit eigendomsvoorbehoud, gaat het risico op verlies of schade over op de opdrachtgever zodra deze hiervan in het bezit is. De verslagen, attesten, certificaten, foto- en videomateriaal worden opgesteld en digitaal opgestuurd in één enkel exemplaar, behoudens de naleving van specifieke wettelijke bepalingen.

  2. Huisraad behoudt zich het recht voor om de levering van het verslag, attest, certificaat, foto- en videomateriaal uit te stellen tot ontvangst van de volledige betaling. Ook in geval de opdracht door meerdere partijen werd geplaatst, dient de betaling van alle partijen volledig te zijn voldaan alvorens de levering zal plaatsvinden.

  3. Huisraad neemt geen enkele verantwoordelijkheid op zich met betrekking tot de bewaring van de verslagen, attesten, certificaten, foto- en videomateriaal. Het behoort dus tot de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever om deze te bewaren. Behoudens in geval van wettelijke bepaling of ingeval van een verplichting, zal Huisraad niet gebonden zijn een nieuwe kopie van deze naar de opdrachtgever te leveren na 6 maanden na het opsturen van de originele versie.

  4. Het door Huisraad geleverde foto- en videomateriaal kan door de opdrachtgever niet meer geweigerd worden na het plaatsbezoek omwille van omstandigheden eigen aan het moment van de uitvoering van de dienst (bv; weersomstandigheden, omgevingsfactoren, staat, (ordelijke) toestand van het pand, …).

Verplichtingen van de partijen - aansprakelijkheid

Artikel 11

  1. De verplichtingen van Huisraad zijn beperkt tot de verplichtingen die de regelgeving inzake erkende controleorganismen of erkende personen oplegt. Huisraad kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor zover ze haar prestaties uitgevoerd heeft overeenkomstig de voorschriften van deze regelgevingen. De opdrachtgever zal Huisraad in dit kader vrijwaren voor alle mogelijke schade en aanspraken van derden ten gevolge van dergelijke prestaties uitgevoerd door Huisraad, haar werknemers, aangestelden of derden overeenkomstig de voorschriften van deze wetgeving.

  2. De opdrachtgever erkent dat, door een dienstencontract af te sluiten, Huisraad zich niet in de plaats stelt van de opdrachtgever, en de opdrachtgever evenmin ontslaat van zijn verplichtingen. Huisraad neemt geen enkele verplichting van de opdrachtgever tegenover enige derde op zich, beperkt of vernietigt deze niet, en ontlast de opdrachtgever er niet van.

  3. Alle verbintenissen van Huisraad onder deze algemene voorwaarden leiden tot middelenverbintenissen. Onze prestaties worden volgens de regels van de kunst en goed vakmanschap uitgevoerd. Huisraad kan aldus nooit gehouden zijn zelf vastgestelde lacunes te verbeteren of te herstellen. Dit laatste is de exclusieve verantwoordelijkheid van de opdrachtgever.

  4. Elke klacht met betrekking tot prestaties uitgevoerd door Huisraad dient schriftelijk en omstandig aan Huisraad te worden overgemaakt binnen de acht (8) dagen nadat de schade door de opdrachtgever werd ontdekt of redelijkerwijs door de opdrachtgever had moeten worden ontdekt en in ieder geval binnen een maximale termijn van één (1) jaar na het leveren van de prestaties, op straffe van verval voor de opdrachtgever om enige remedie te kunnen eisen.

  5. Onverminderd afwijkende dwingende wettelijke bepalingen, is Huisraad (met inbegrip van haar aangestelden, werknemers of derden) slechts aansprakelijk voor schade veroorzaakt wegens de niet-naleving van haar contractuele of wettelijke verbintenissen, indien en voor zover die schade is veroorzaakt door haar opzettelijke fout of haar bedrog. Voor overige fouten is Huisraad niet aansprakelijk. Ingeval Huisraad aansprakelijk wordt gehouden voor enigerlei schade, dan is de aansprakelijkheid van Huisraad beperkt tot maximaal het bedrag dat werd betaald voor de bestelling van de opdrachtgever, althans tot dat gedeelte van de bestelling waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft (en in ieder geval tot maximum 1,25 miljoen EUR voor lichamelijke schade en 1,5 miljoen EUR voor elke andere schade). De aansprakelijkheid van Huisraad is in voorkomend geval steeds beperkt tot het herstellen van de voorzienbare, rechtstreekse en persoonlijke schade, met uitsluiting van alle indirecte of immateriële schade zoals, maar niet beperkt tot, gederfde inkomsten en winsten, verlies van klanten, verlies van contracten en supplementaire kosten. In alle gevallen is de aansprakelijkheid van Huisraad beperkt tot het bedrag van de factuur exclusief BTW.

  6. Huisraad kan in geen enkel geval aansprakelijk gesteld worden voor schade die zou zijn aangericht door haar medewerkers, aangestelde of derden:

    • indien deze niet waren vergezeld door de opdrachtgever of één van de afgevaardigden of werknemers van de opdrachtgever;

    • betreffende directe en/of indirecte gevolgschade ten gevolge van handelingen die noodzakelijk zijn in het kader van de uit te voeren dienst. (o.a. testen, openen/sluiten, verplaatsen, aan/uitschakelen, ... van bepaalde zaken);

    • ingeval van keuringen die laattijdig of niet uitgevoerd worden doordat de opdrachtgever niet tijdig met Huisraad contact had opgenomen voor een afspraak. Evenmin kan Huisraad aansprakelijk worden gesteld voor een laattijdige of niet-uitvoering, indien de oorzaak hiervan is gelegen in het feit dat de opdrachtgever het nakomen van een afspraak belet, alsook enige andere derde (huurder, bouwheer,…) dewelke geen toegang verleent tot het onroerend goed dat voorwerp uitmaakt van de door Huisraad verleende dienst;

    • elk onjuist resultaat, verslag of attest dat volgt uit een onduidelijke, foute, onvolledige, dubbelzinnige of valse informatie die aan Huisraad of aan een van haar medewerkers is bezorgd.

  7. De opdrachtgever dient zijn verzekeraars op de hoogte te brengen van de inhoud van dit artikel en erop te letten dat de bewoordingen van dit artikel tegenover hen tegenstelbaar zijn.

  8. Het is de Partijen, binnen de wettelijke grenzen, niet toegestaan om, in geval van niet-nakoming van een contractuele verbintenis door een andere Partij, een vordering gegrond op de buitencontractuele aansprakelijkheid in te stellen tegen de andere Partij, zelfs niet wanneer het feit dat aan de oorsprong ligt van de schade ook een fout in de zin van artikel 6.6 BW in hoofde van de andere Partij vormt. Onverminderd de verweermiddelen van deze andere Partij (o.a. de uitsluitingen en beperkingen van aansprakelijkheid voorzien in deze overeenkomst) kan er bij een schadegeval enkel een vordering worden ingesteld tegen de andere Partij gegrond op de contractuele aansprakelijkheid. Het is de Partijen, binnen de wettelijke grenzen, ook niet toegestaan om, in geval van niet-nakoming van een contractuele verbintenis door een hulppersoon ingeschakeld door een andere Partij (daaronder ook begrepen de bestuurders, dagelijks bestuurders, werknemers, handelsagenten, vertegenwoordigers en andere zelfstandige uitvoeringsagenten van de andere Partij), een vordering gegrond op de buitencontractuele aansprakelijkheid in te stellen tegen die hulppersoon, zelfs niet wanneer het feit dat aan de oorsprong ligt van de schade ook een fout in de zin van artikel 6.6 BW vormt.

Opdracht door vastgoedprofessional voor een derde

Artikel 12

  1. In tegenstelling tot artikel 4.4 kan een vastgoedprofessional dewelke een periodieke samenwerking heeft met Huisraad een opdracht aanvragen in naam en voor rekening van een derde. In dergelijk geval verklaart de vastgoedprofessional dat deze derde voldoende werd geïnformeerd over de prijs, de uitvoeringsmodaliteiten en deze algemene voorwaarden via hem heeft ontvangen, deze te hebben gelezen, te hebben begrepen, te hebben goedgekeurd en te hebben aanvaard. Zolang de derde zijn verplichtingen niet nakomt, blijft de vastgoedprofessional in hoofde verantwoordelijk voor de opdracht als opdrachtgever.

Opdracht door natuurlijke persoon (consument)

Artikel 13

  1. Indien de opdrachtgever een consument (dus elke fysieke persoon die de door Huisraad aangeboden diensten bestelt voor doeleinden die geen enkel professioneel karakter hebben) is, zijn bepaalde clausules van deze algemene bepalingen mogelijk niet op hem van toepassing. Voormelde bepalingen zullen gelden, behoudens hetgeen hierna wordt bepaald en/of aangevuld cq. gepreciseerd:

  2. Behoudens ten aanzien van consumenten, zijn de aangegeven termijnen in enige prijsofferte of bijzondere overeenkomst slechts indicatief en binden zij Huisraad niet. Behoudens ten aanzien van consumenten, kan een vertraging in de uitvoering van de door Huisraad verleende diensten, om welke reden ook, in geen geval aanleiding geven tot ontbinding van de overeenkomst of tot enige vorm van schadevergoeding. Consumenten hebben, in geval van een laattijdige uitvoering van de door Huisraad verleende dienst en na een verzoek daartoe gericht aan Huisraad, van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling, recht op een korting op de prijs van de door Huisraad verleende diensten gelijk aan 1% per maand vertraging in de uitvoering van de dienstverlening, en dit voor elke reeds begonnen maand. Bovendien hebben consumenten, in geval van laattijdige uitvoering van de dienstverlening door Huisraad na een termijn van tien (10) dagen na daartoe door de opdrachtgever in gebreke gesteld te zijn, recht op een forfaitair bepaalde korting gelijk aan 15% van de tussen partijen bedongen prijs, onverminderd het recht van de opdrachtgever om een hogere schadevergoeding te vorderen mits bewijs van hogere werkelijk geleden schade. Dit alles behoudens overmacht in hoofde van Huisraad, haar werknemers, aangestelden, of derden.

  3. De consument die via een communicatiemiddel op afstand (website, telefoon, briefwisseling of enige andere gebruikersinterface) zijn opdracht heeft geplaatst, heeft het recht om aan Huisraad mede te delen dat hij afziet van de aankoop, zonder betaling van een boete en zonder opgave van motief, binnen de 14 kalenderdagen vanaf de dag volgend op de dag waarop het dienstencontract is afgesloten. De consument beschikt niet over een herroepingsrecht indien de uitvoering van het dienstencontract, met zijn instemming of op zijn verzoek, reeds begon vóór het einde van die termijn van 14 dagen vanaf de dag volgend op de dag waarop het dienstencontract is afgesloten, met dien verstande dat de uitvoering van elke bestelde dienst geacht begonnen te zijn op de dag die voor de prestaties vastgelegd was, om 0u01. De verplaatsing van de door Huisraad aangestelde werknemer, agent of derde, die met de uitvoering van de door Huisraad aangeboden dienst belast is, vormt als dusdanig een element van uitvoering van de dienst.

  4. De bepalingen van artikel 11.5 zullen ook gelden door haar zware fout.

Persoonsgegevens

Artikel 14

  1. Het document “Privacyverklaring” dat beschikbaar is op de website van Huisraad, maakt wezenlijk deel uit van deze algemene voorwaarden en de opdrachtgever erkent dat hij kennis heeft genomen van dat document en het samen met deze algemene voorwaarden heeft aanvaard.

  2. Huisraad registreert de persoonlijke en zakelijke gegevens van de opdrachtgever en mag deze voor de uitvoering van de opdracht vrijgebruiken en bewaren.

Intellectuele eigendom

Artikel 15

  1. Alle intellectuele eigendomsrechten en alle rechten van welke aard dan ook, op de verslagen, attesten, certificaten, foto- en videomateriaal en op de gegevens die erin staan, blijven de exclusieve eigendom van Huisraad, niettegenstaande elke andersluidende bepaling. Behoudens de uitdrukkelijke voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van Huisraad, is het de opdrachtgever niet toegestaan deze aan derden te verstrekken al dan niet tegen betaling, ze te vermenigvuldigen, openbaar te maken dan wel te exploiteren.

  2. De opdrachtgever stemt ermee in dat de door de Huisraad geproduceerde foto- en videomateriaal door deze laatste gebruikt kunnen worden voor commerciële doeleinden / direct marketing.

  3. De opdrachtgever verkrijgt een beperkt gebruiksrecht van de verslagen, attesten, certificaten, foto- en videomateriaal als dusdanig, voor zijn strikt persoonlijke behoeften, en desgevallend voor de persoonlijke behoeften van elke opvolger zoals de eigenaar of de huurder van het goed, met dien verstande dat alle andere rechten op gedeeltelijke of gehele reproductie, publieke mededeling, verspreiding, het maken van uittreksels of opnieuw gebruiken van deze of van de gegevens die erin staan, uitdrukkelijk voorbehouden worden aan Huisraad.

Non-concurrentie

Artikel 16

  1. De opdrachtgever zal, noch tijdens de uitvoering van de opdracht, noch binnen een termijn van één jaar na uitvoering ervan, op generlei wijze (noch direct, noch indirect via feitelijke of juridisch verbonden vennootschappen e.d.) medewerkers (zelfstandige, dan wel in loondienst) van Huisraad dan wel van derden waarop voor de uitvoering van de opdracht een beroep werd gedaan, in dienst nemen, tenzij na goed overleg en uitdrukkelijk akkoord van alle betrokkenen. Indien de opdrachtgever voormelde plicht niet zou nakomen, is hij bij afwerving van personeel of indienstname van medewerkers van de Huisraad van rechtswege en zonder ingebrekestelling aan Huisraad een forfaitaire vergoeding van 2000 EUR per vastgestelde inbreuk verschuldigd, onverminderd het recht van Huisraad de werkelijke schade dewelke voormeld bedrag zou overstijgen in te vorderen.

Varia

Artikel 17

  1. Mochten één of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden ongeldig, onwettig, ontoepasbaar verklaard worden, dan zal dit de geldigheid, de wettigheid of de tegenstelbaarheid van de andere bepalingen niet aantasten of verminderen. In dit geval dient de interpretatie ervan plaats te vinden naar de geest van deze bepaling(en), eerder naar de strikte bewoording ervan.

  2. Er kan slechts van deze algemene voorwaarden worden afgeweken op schriftelijke en uitdrukkelijke wijze.

Overmacht

Artikel 18

  1. Indien Huisraad belet zou zijn om de opdracht deels of volledig uit te voeren of te voltooien, omwille van eender welke gebeurtenis, om redenen onafhankelijk van haar wil, inclusief – zonder dat deze lijst beperkend is – slecht weer, natuurrampen, oorlog, terroristische activiteiten, virussen of pandemieën, sociale onlusten, het feit dat men geen toestemming, licenties of registraties kan bekomen, ziekte, overlijden of ontslag van de werknemer die met de dienstverlening van Huisraad belast is, of het feit dat de opdrachtgever zijn contractuele verplichtingen niet nakomt, dan zal Huisraad binnen een redelijke termijn contact nemen met de opdrachtgever om een nieuwe afspraak te maken. De uitvoering van de overeenkomst zal opgeschort worden tot de datum van de nieuw gemaakte afspraak.

Toepasselijke wetgeving en regeling der geschillen

Artikel 19

  1. Alle overeenkomsten waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, alsmede alle andere overeenkomsten die daaruit voortspruiten, worden uitsluitend beheerst door het Belgisch recht.

  2. Bij elk geschil over de de geldigheid, de interpretatie of de uitvoering van overeenkomsten waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, evenals alle daaruit voortvloeiende overeenkomsten, wordt gestreefd naar een minnelijke schikking. Indien een partij oordeelt dat geen minnelijke schikking kan worden bereikt, gaan de partijen akkoord dat voor alle geschillen omtrent overeenkomsten waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, evenals alle daaruit voortvloeiende overeenkomsten, uitsluitend de Rechtbank van Antwerpen bevoegd is.