Een plaatsbeschrijving is een gedetailleerde beschrijving van de staat van een woning of gebouw. Ze wordt opgesteld vóór of na een belangrijke wijziging: een nieuwe huurder, een verbouwing, of bij het verlaten van een pand. Bij Huisraad leggen we alles helder en visueel vast, zodat er achteraf geen discussies zijn.
Uittrede
Bij het einde van de huurperiode is de huurder verplicht het pand in dezelfde staat terug te bezorgen als bij aanvang van de huur. Daarom wordt er een uitgaande plaatsbeschrijving opgemaakt, waarin de toestand van de woning vergeleken wordt met die bij intrede.
Hoe verloopt het?
Het plaatsbezoek vindt plaats nadat de huurder het pand heeft verlaten, maar vooraleer een nieuwe huurder intrekt. Onze deskundige gaat samen met beide partijen na of er sprake is van schade, gebreken of gebrekkig onderhoud. Dit gebeurt op basis van een gedetailleerde vergelijking met de eerdere (intredende) plaatsbeschrijving.
Daarnaast controleren we of alle verplichtingen zijn nagekomen, zoals:
– het onderhoud van het pand
– betaling van de huur
– afrekeningen van provisies
– eventuele verbrekingsvergoedingen
– facturen van nutsvoorzieningen
Wat als er schade wordt vastgesteld?
Indien er huurschade of gebrekkig onderhoud wordt vastgesteld, zoeken we in overleg met de partijen naar een onderlinge oplossing tijdens het plaatsbezoek.
Wanneer er geen akkoord bereikt wordt, of een schadevergoeding begroot moet worden, kan onze deskundige op verzoek een neutrale kostenraming opstellen. Die gebeurt op basis van bewijsstukken en ervaring in de sector, en kan gebruikt worden als basis voor verdere afhandeling.
Extra service:
We helpen ook de partijen bij de opmaak van documenten voor de overname van nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit, water), helpen bij de sleuteloverdracht en staan u bij bij de vrijgave van de huurwaarborg bij Korfine.
Snel en betaalbaar
Bij Huisraad hoeft kwaliteit geen tijd of fortuin te kosten.
We bieden een vlotte planning, snelle levering en een duidelijke prijs zonder verrassingen.
Gespecialiseerde expert
Elke plaatsbeschrijving wordt uitgevoerd door een getrainde expert met oog voor detail. We gebruiken speciaal ontwikkelde tools en voegen een uitgebreide fotoreportage toe.
Omdat we uitsluitend plaatsbeschrijvingen doen, kunnen we ons volledig toeleggen op kwaliteit en nauwkeurigheid.
Samen tot een oplossing
Huisraad streeft altijd naar een minnelijke oplossing tussen huurder en verhuurder. Door in te zetten op overleg en wederzijds respect zorgen we voor een vlotte en correcte afronding van het huurcontract — zonder onnodige spanningen.
Onafhankelijk en onpartijdig
Dankzij onze ervaring en expertise blijven we altijd neutraal.
Huisraad biedt een objectieve blik en een eerlijke behandeling van elk dossier — zodat álle betrokkenen met een gerust hart kunnen vertrouwen op een correcte afhandeling.
Wat kan u verwachten?
Veelgestelde vragen
-
Een plaatsbeschrijving aanvragen is eenvoudig. Klik op de knop "Contact" op onze website, vul de benodigde gegevens in, en wij nemen contact met u op om de rest van het proces in gang te zetten. U kunt ook altijd contact opnemen via e-mail: info@huisraad.org
-
Een plaatsbeschrijving bij uittrede is, in tegenstelling tot een plaatsbeschrijving bij intrede, niet wettelijk verplicht en hoeft ook niet geregistreerd te worden.
Ze is bedoeld als bewijsstuk tussen huurder en verhuurder aan het einde van de huurovereenkomst. De plaatsbeschrijving is dus niet tegenstelbaar aan derden, maar wel van groot belang om misverstanden of geschillen te vermijden.
-
De kosten voor de plaatsbeschrijving worden gedeeld tussen verhuurder en huurder. De betaling voor het plaatsbezoek bij uittrede gebeurt vooraf of ter plaatse. Bij betaling ontvangt elke partij onmiddellijk een bewijs van betaling. De dag na het bezoek krijgt elke partij bovendien een factuur op naam, gemarkeerd als “voldaan”.
-
Een plaatsbezoek duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de grootte en staat van het pand. Bij grotere woningen of panden met veel details kan het iets langer duren. We nemen steeds voldoende tijd om alles grondig en correct vast te stellen.
-
Voor het plaatsbezoek vragen we het huurcontract en de contactgegevens van zowel de verhuurder als de huurder. Dit stelt ons in staat om snel van start te gaan en het proces vlot te laten verlopen. We verwachten dat het pand vrij van meubels en inrichting is.
Om een dossier vlot te kunnen opstarten, zullen wij u om volgende documenten vragen:
Kopie huurcontract
Adres pand
Datum start huurcontract
Datum uittrede vorige bewoner (indien van toepassing)
Gegevens van alle partijen (volledige naam, rijksregisternummer, geboortedatum- en plaats, adres en contactgegevens)
Bijzondere opmerkingen indien van toepassing
-
Ja, tijdens het plaatsbezoek zal onze deskundige samen met de verhuurder en huurder de meterstanden voor gas, elektriciteit en water opnemen. Vervolgens stellen we de overnamedocumenten op voor alle nutsvoorzieningen. Na het plaatsbezoek ontvangen beide partijen een kopie van deze documenten. Hiermee kunnen zij de overdracht regelen bij hun leverancier van gas en energie naar keuze.
Huisraad zal de overdracht van water verzorgen, aangezien er slechts één leverancier voor beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat alles netjes wordt geregeld bij de start van de huurperiode. -
We raden sterk aan dat zowel de verhuurder als de huurder aanwezig zijn tijdens het plaatsbezoek. Bij de plaatsbeschrijving bij uittrede is het namelijk nodig dat alle opmerkingen op het moment van het plaatsbezoek worden gegeven. Enkel verborgen gebreken kunnen na afloop met een aangetekend schrijven worden overgemaakt naar de vertrekkende huurder, maar dit valt buiten de opdracht van Huisraad.
Zo kunnen alle vaststellingen ter plaatse besproken worden, en is er volledige transparantie. Indien u niet aanwezig kan zijn, vragen we u om een gevolmachtigde aan te wijzen.
-
De prijs hangt af van het type pand (appartement, woning, handelspand, …) en de grootte ervan. Ook de ligging speelt een rol. Bij elke aanvraag bezorgen we u op voorhand een duidelijke en vaste prijs, zonder verrassingen achteraf. De kosten worden standaard verdeeld tussen huurder en verhuurder.
-
De manier waarop de huurwaarborg wordt vrijgegeven, hangt af van waar de waarborg werd ondergebracht (bijvoorbeeld bij Korfine, een bankinstelling of op een geblokkeerde rekening). Als dit bij Korfine is, voorziet Huisraad alle nodige documenten voor de vrijgave en begeleidt de partijen hierin. De uiteindelijke vrijgave van de fondsen gebeurt echter rechtstreeks door de financiële instelling op de rekening die door de partijen werd opgegeven. Huisraad draagt hiervoor geen verantwoordelijkheid.